douanesoftware

Gebruik van Nationale Aanvullende Code in DTV en AGS

Doet u aangifte ten invoer voor accijnsgoederen, verbruiksbelastinggoederen of mag u bij aangifte ten invoer een keuze maken voor het omzetbelastingtarief? Dan bent u in een aantal gevallen verplicht om de nationale aanvullende code (nac) in te voeren bij aangiften ten invoer (AGS en Aanvullende aangifte).

De douane gebruikt deze nationale aanvullende code (nac) om uw aangifte te valideren en de juiste (nationale) rechten te berekenen. Deze code vult u in op positie 19 t/m 22 van de goederencode.

  • Geldt bij een soort goed een nationale aanvullende code (nac)? Dan vindt u deze bij de (nationale) maatregelen in DTV (Douane Tarief Voorziening, het nieuwe Gebruikstarief ).
  • Doet u aangifte voor goederen waarvoor we alleen de omzetbelasting (ob) moeten berekenen, en waarbij geen gebruik kan worden gemaakt van een verlaagd tarief ob? Dan hoeft u de Nationale aanvullende code (nac) niet in te vullen.

De douane heeft een informatieblad gepubliceerd waarin staat in welke situatie de aanvullende code dient te gebruiken en waar u deze code kunt vinden. Het informatieblad vindt u op de website van de Douane.